Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Απάντηση σε κουτοπόνηρα κομματόσκυλα...


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;
Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορούν διάφορες φήμες –κυρίως από επιτήδεια κομματόσκυλα- ότι δήθεν το σύστημα ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή. Πολύ θα ήθελε το σάπιο μεταπολιτευτικό σύστημα να το κάνει αυτό, αλλά –φευ- δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Πιάστηκαν απροετοίμαστοι! Και για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε ασχολίαστο το σχετικό δημοσίευμα της καθεστωτικής εφημερίδας «Τα Νέα»:

Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;
Δημοκρατία, το πολίτευμα της ευθύνης


Απ' τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμα και ως αποτέλεσμα μιας αντιδραστικής ψήφου διαμαρτυρίας, οφείλει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά κανονικού κόμματος που σέβεται τον κοινοβουλευτισμό και τα συνταγματικά δικαιώματα. Ωστόσο, η στρατοκρατική οργάνωσή της όσο και η βίαιη και συχνά ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των στελεχών της δεν προοιωνίζονται φιλικές σχέσεις με τη δημοκρατία.

Παρ' όλα αυτά, η μεταπολιτευτική δημοκρατία μας δεν δικαιολογεί απαγόρευση ενός κόμματος για λόγους ιδεολογικής αντίθεσης προς τις θεμελιώδεις αρχές της. Δυστυχώς, η δημοκρατία είναι εύθραυστη διότι δίνει βήμα ακόμα και σ' αυτούς που την υπονομεύουν. Είναι όμως και το πολίτευμα της ευθύνης, καθώς αναθέτει στους πολίτες το βάρος να αντισταθούν και να απαξιώσουν τη βία και τη ρατσιστική μισαλλοδοξία των αρνητών της.
Ο Παναγιώτης Μαντζούφας είναι συνταγματολόγος

Ο νομοθέτης δεν προβλέπει τέτοια δυνατότητα

Η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που το Σύνταγμά του προβλέπει την απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Βάσει αυτών των προβλέψεων, απαγόρευσε το ναζιστικό αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου, αυτή η αντίληψη δεν έχει υιοθετηθεί. Το άρθρο 29 του Συντάγματος προβλέπει ότι «έλληνες πoλίτες πoυ έχoυν τo εκλoγικό δικαίωμα μπoρoύν ελεύθερα να ιδρύoυν και να συμμετέχoυν σε πoλιτικά κόμματα, πoυ η oργάνωση και η δράση τoυς oφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτoυργία τoυ δημoκρατικoύ πoλιτεύματoς». Είναι διαφορετικό το ζήτημα παραβίασης διατάξεων που απαγορεύουν τον ρατσιστικό λόγο, σε επίπεδο προσώπων, ή η λειτουργία σωματείου με σκοπούς αντίθετους προς τη δημοκρατική τάξη. Συνεπώς, ο νομοθέτης δεν προβλέπει καμία δυνατότητα απαγόρευσης ενός ναζιστικού κόμματος, όπως η Χρυσή Αυγή.
Η Πηνελόπη Φουντεδάκη είναι συνταγματολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου