Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Μαθήματα Ελληνικής ιστορίας - Άλωση Κωνσταντινουπόλεως από τους Φραγκολατίνους

    

     Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 , στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος η ομιλία από τον Συναγωνιστή Αχιλλέα Β.
     Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φραγκολατίνους υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας,από την Δ' Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο (Δόγης Βενετίας) , τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό (Μαρκήσιος απο την Ιταλία)  και τον Βαλδουίνο Α΄ (Κόμης Φλάνδρας). 
      Η λεηλασία της πλουσιότερης πόλης της Χριστιανοσύνης, που ήταν το δέλεαρ που είχε προσφερθεί στους Σταυροφόρους, προκειμένου να παραβούν τους όρκους τους, πραγματοποιήθηκε υπό το πνεύμα ανθρώπων οι οποίοι, έχοντας άπαξ παραβεί τις δεσμεύσεις τους, καθίστανται πλέον αχαλίνωτοι. Άπαξ και εγκατέλειψαν την αποχή και την αγνότητά τους, οι τελευταίοι επιδόθηκαν σε κάθε είδους όργια.


     Οι ωμότητες, οι κλεψιές, οι βιασμοί, οι δολοφονίες, και η για 57 χρόνια διακυβέρνηση και διοίκηση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους γονάτισε και ισοπέδωσε ανεπανόρθωτα την Πόλη των πόλεων. Ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει και να ακμάσει όπως πριν. Το Βυζάντιο καταστράφηκε οικονομικά και πληθυσμιακά συρρικνώθηκε. Το εμπόριο και οι πρώτες ύλες πέρασαν στα χέρια των Δυτικών, ενώ έχανε τη μία μετά την άλλη τις επαρχίες του που έπεφταν πια στα χέρια των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Περίπου 200 χρόνια μετά , ο Παλαιλόγος με λίγους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς, θα προβάλει την ύστατη ηρωική, άνιση αλλά ΑΝΤΑΞΙΑ της Πόλεως αντίσταση.


     Οι Βυζαντινοί του 1204, δεν κράτησαν τις θέσεις τους στα Θεοδοσιανά άπαρτα τείχη αλλά υποχώρησαν. Έμεναν μόνο οι Βίκινγκς, η επίλεκτη αυτοκρατορική φρουρά Βαράγκων με τα τεράστια τσεκούρια τους να “κατεβάζουν” τους πάνοπλους Σταυροφόρους απο τα τείχη, έως η Πόλη να πέσει. 
     Μετά το πέρας της ομιλίας, ως είθισται σε στάση προσοχής, ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου