Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Μαθήματα Ελληνικής ιστορίας - Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


     Την Πέμπτη 27 Απριλίου , στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος η ομιλία από τον Συναγωνιστή Μ. Λαζάρου. 
      Απο τα τραγικότερα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821 είναι αναμφίβολα ο θάνατος του μεγάλου εθνεγέρτη πολέμαρχου Γεώργιου Καραϊσκάκη, του θρυλικού «Γιου της καλόγριας», του "Αχιλλέα της Ρούμελης" κατά Κωστή Παλαμά. Θάνατος τουλάχιστον περίεργος και κατά πολλούς ανεξήγητος. 
     

     Ο Καραϊσκάκης, που εξ αιτίας των πολλών κακαουχιών του από τις άφθονες μάχες, ήταν φιλάσθενος, κοιμόταν όταν άρχισε η μάχη. Ξύπνησε από τους πυροβολισμούς και τον θόρυβο, ανέβηκε στο άλογό του κι έτρεξε στο πεδίο της μάχης, συνοδευόμενος από πολλούς έφιππους αξιωματικούς και το άτακτο ιππικό. Πηγαινοερχόταν σε διάφορα σημεία και μετά από 3 ώρες περίπου η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται. Το ισχυρότερο από τα οχυρώματα των Τούρκων ήταν μια μάντρα σε πεδινό έδαφος. Καθώς ο Καραϊσκάκης πήγαινε προς τη μάντρα, δέχτηκε μια σφαίρα στο υπογάστριο. Αν και κατάλαβε ότι η πληγή του ήταν σοβαρή, συνέχισε έφιππος. 


      O Σταμέλος θεωρεί ότι η δολοφονία του Καραϊσκάκη οργανώθηκε από τους Μαυροκορδάτο, Τσορτς και Κόχραν, καθώς η αγγλική κυβέρνηση δεν ήθελε να απελευθερωθεί η Στερεά Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύουν και οι Σπυρομήλιος και Φωτιάδης. Παρά το ότι οι Τσορτς και Κόχραν ευθύνονται πλήρως για τη συντριβή στη μάχη του Ανάλατου, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την μπλοκή τους στη δολοφονία του Καραϊσκάκη.
     Η περίεργη αδράνεια του Κίτσου Τζαβέλα με 7.000 άνδρες, που δεν πήραν μέρος στη μάχη, καθώς  και το τέλος του εξάδελφου τού θρυλικού Μάρκου Μπότσαρη
     Δυστυχώς, 190 χρόνια μετά, φαίνεται πως η αθλιότητα των εγωπαθών, των ξενόδουλων, των μεγαλομανών και των φιλοδόξων δεν έσβησε, ευτυχώς όμως δεν έσβησε και η γενναιότητα των μεγάλων αγωνιστών.


     Μετά το πέρας της ομιλίας, ώς είθισται σε στάση προσοχής, ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου